Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste Kwaliteit Gratis verzending vanaf 75 euro
0
Winkelwagen

Wat is de kleinste en wat is de grootste envelop?

Wat is de kleinste en wat is de grootste envelop? Enveloppen worden gebruikt voor het versturen van post, bijvoorbeeld voor een aankondiging, een uitnodiging of een wenskaart. Enveloppen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. In dit artikel zoeken we naar de grootste en kleinste varianten.
 
Welke enveloppen heeft u nodig?
Het formaat envelop dat u gaat gebruiken hangt samen met de afmetingen van uw poststuk. Uiteraard kiest u een kleur die bij de boodschap van uw zending past.

Witte enveloppen

Wilt u uw post een zakelijke uitstraling geven? Dan is een witte envelop eigenlijk altijd goed. Voor het versturen van uw post is het kiezen van het juiste formaat belangrijk. Als u wilt weten welk formaat envelop u nodig heeft, is het goed om te weten welk meetsysteem gebruikt wordt. Elk formaat begint met de letter A, daarna een cijfer dat de grootte van de envelop aangeeft. Hoe hoger het nummer, des te kleiner het formaat van envelop. Precies zoals dat ook bij printerpapier gedaan wordt.
  • De kleinste witte envelop
De A5 envelop is de kleinste waarmee u post kunt versturen. De afmetingen van een A5 envelop zijn 15,6 x 22 cm.
  • De grootste witte envelop
De A4 envelop is de grootste envelop waarmee u post kunt versturen. De afmetingen van een A4 envelop zijn 31,2 x 22 cm. In deze envelop kunt u uw post op A4 formaat ongevouwen versturen. Er zijn ook enveloppen waarin u post op A4 formaat gevouwen kunt versturen:
  • A4 in tweeën gevouwen: formaat 15,6 x 22 cm
  • A4 in drieën gevouwen: formaat 11 x 22 cm
  • A4 in vieren gevouwen: formaat 11 x 15,6 cm. 
Gekleurde enveloppen
Rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze, bruin en zelfs zwarte enveloppen maken uw post nog opvallender. Er is altijd wel een kleur envelop die bij uw aankondiging, uitnodiging of wenskaart past. Houd er rekening mee dat de envelop altijd net iets groter is dan de afmeting van de aankondiging, uitnodiging of wenskaart. Ongeveer 5 mm rondom de kaart is meestal voldoende. De grootste gekleurde envelop is 24 x 24 cm.
 
Enveloppen van geschept papier
Geschept papier wordt ambachtelijk gemaakt van papierpulp. Dit is gescheurd of gesnipperd oud papier dat uit een bak water wordt gezeefd of geschept tussen twee zeven. De papierpulp wordt op vilt gelegd om te drogen. Geschept papier is altijd wat grover dan gewoon papier en bevat meestal wat oneffenheden in kleur en structuur. De grootste envelop van geschept papier is 15 x 20,5 cm.
 
Gouden enveloppen
Wanneer u een feest geeft past een gouden envelop met uitnodiging daar helemaal bij. Dat geeft een extra feestelijke uitstraling aan uw post. Er zijn gouden enveloppen in verschillende formaten, van rechthoekig tot vierkant. De meeste gouden enveloppen hebben een klep en een gomrand die u kunt vastplakken of naar binnen wordt gevouwen. De grootste gouden envelop is 22 x 22 cm.
 
Hoogglans enveloppen (wit)
Bijzonder geschikt voor het versturen van een uitnodiging om aanwezig te zijn bij een huwelijk: de witte hoogglans envelop. Ook voor een doop- of communiefeest is een hoogglans envelop een passende keuze. De grootste witte hoogglans envelop is 16 x 16 cm.
 
Kartonnen enveloppen
Soms is het handig om een iets stevigere envelop te hebben. In dat geval biedt een kartonnen envelop de uitkomst. Kartonnen enveloppen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.
 
Metallic enveloppen
Uw post valt zeker op in een metallic envelop. U kunt kiezen uit verschillende formaten en kleuren. Voor elke feestelijke post is er wel een metallic envelop die past. De meeste metallic enveloppen hebben een gegomde rand om de envelop dicht te plakken. De grootste metallic envelop is 22 x 22 cm.
 
Rouwenveloppen
Voor elke gelegenheid een passende envelop! Dus ook voor het versturen van rouwkaarten. De meeste rouwenveloppen hebben een grijze rand op de voorkant. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen een envelop zonder gekleurde rand te gebruiken. De grootste rouwenvelop is 15,6 x 22 cm.
 
Soft Skin enveloppen
Een envelop die zacht aanvoelt, hoe bijzonder is dat. De Soft Skin enveloppen zijn er in de meest uiteenlopende kleuren: denk aan violet, rood, roze tot oranje, mokka, limoen en lavendel. U kunt kiezen uit verschillende formaten. Soft Skin enveloppen hebben meestal een sluiting in de vorm van een puntklep en zijn gemaakt van papier dat rond de 135 gram weegt. De grootste Soft Skin envelop is 16 x 16 cm.
 
Striplocksluiting enveloppen
Verstuurt u meerdere enveloppen in één keer? Dan biedt striplocksluiting een uitkomst. Deze enveloppen hebben een handige papierstrip over de gomrand. Voor het sluiten van de envelop, verwijdert u de papierstrip en plakt u de envelop direct dicht. De grootste striplocksluiting envelop is 22 x 31,2 cm.
 
Transparante enveloppen
Laat uw kaart of brief opvallen in een transparante envelop. Ook transparante enveloppen zijn er in veel verschillende kleuren en maten. De grootste transparante envelop is 15,6 x 22 cm.
 
Vensterenveloppen
Een heel handige manier om brieven te versturen, is om deze in een vensterenvelop te doen. Hierdoor wordt een adressticker overbodig. Het adres dat op de brief geschreven of geprint is verschijnt door het venster van de envelop heen.
 
Vierkante enveloppen
Soms is een vierkante envelop gewoon het handigste formaat. Ook vierkante enveloppen zijn er in allerlei kleuren. Uiteraard ook in het wit verkrijgbaar. De grootste vierkante envelop is 24 x 24 cm.
  Menno de Haan     04-07-2016 13:47