Wat is de kleinste en wat is de grootste envelop?

Wat is de kleinste en wat is de grootste envelop?
Enveloppen worden gebruikt voor het versturen van post, bijvoorbeeld voor een huwelijksaankondiging, een uitnodiging of een wenskaart. Enveloppen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. In dit artikel kijken we naar het formaat van verschillende enveloppen, en specifiek naar de kleinste envelop en grootste envelop. 


Welk formaat envelop heeft u nodig?

Het formaat envelop dat u gaat gebruiken hangt samen met de afmetingen van uw poststuk. Uiteraard kiest u een kleur die bij de boodschap van uw zending past.


Witte enveloppen

Wilt u uw post een zakelijke uitstraling geven? Dan is een witte envelop eigenlijk altijd goed. Voor het versturen van uw post is het kiezen van het juiste formaat belangrijk. Als u wilt weten welk formaat envelop u nodig heeft, is het goed om te weten welk meetsysteem er bij enveloppen gehanteerd wordt. Elk formaat envelop begint met een hoofdletter, daarna een cijfer dat de grootte van de envelop aangeeft. Voorbeelden zijn: C6 envelop (162 x 114 mm), EA4 envelop (220 x 156 mm) en EB4 envelop (371 x 262 mm).
Hoe hoger het nummer, des te kleiner het formaat van envelop. Precies zoals dat ook bij printerpapier gedaan wordt.


De kleinste envelop

De kleinste envelop waarmee u post mag versturen (volgens de richtlijnen van PostNL) is 14 x 9 cm. Daarnaast zijn uiteraard ook andere kleine envelopjes beschikbaar die voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt.


De grootste envelop

De C4 envelop (22,9 x 32,4 cm) is de grootste envelop waarmee u post kunt versturen (volgens de richtlijnen van PostNL). Uiteraard kunt u voor grotere poststukken ook A4 enveloppen gebruiken. De afmetingen van een A4 envelop zijn 31,2 x 22 cm. In deze envelop kunt u uw post op A4 formaat ongevouwen versturen. Er zijn ook enveloppen waarin u post op A4 formaat gevouwen kunt versturen:

 

Gekleurde enveloppen in verschillende formaten

Rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze, bruin en zelfs zwarte enveloppen maken uw post nog opvallender. Er is altijd wel een kleur envelop die bij uw aankondiging, uitnodiging of wenskaart past. Houd er rekening mee dat u altijd een envelop kiest die net iets groter is dan de afmeting van de aankondiging, uitnodiging of wenskaart. Ongeveer 5 mm rondom de kaart is meestal voldoende. De kleinste gekleurde envelop in het assortiment van Enveloppenwinkel is 6,5 x 10,5 cm. De grootste gekleurde envelop is 24 x 24 cm.

 

Enveloppen van geschept papier

Geschept papier wordt ambachtelijk gemaakt van papierpulp. Dit is gescheurd of gesnipperd oud papier dat uit een bak water wordt gezeefd of geschept tussen twee zeven. De papierpulp wordt op vilt gelegd om te drogen. Geschept papier is altijd wat grover dan gewoon papier en bevat meestal wat oneffenheden in kleur en structuur. De kleinste envelop van geschept papier is 9,5 x 14,5 cm en grootste envelop van geschept papier is 15 x 20,5 cm.

 

Gouden enveloppen

Wanneer u een feest geeft of post voor een speciale gelegenheid verstuurt, past een gouden envelop daar perfect bij. Dat geeft een extra feestelijke uitstraling aan uw post. Er zijn gouden enveloppen in verschillende formaten, van rechthoekig tot vierkant. De meeste gouden enveloppen hebben een klep en een gomrand die u kunt vastplakken of naar binnen wordt gevouwen. De kleinste gouden envelop is 11 x 15,6 cm en grootste gouden envelop is 22 x 31,2 cm (A4).

 

Hoogglans enveloppen (wit)

Bijzonder geschikt voor het versturen van een uitnodiging om aanwezig te zijn bij bijvoorbeeld een huwelijk: de witte hoogglans envelop. Ook voor een doop- of communiefeest is een hoogglans envelop een passende keuze. De kleinste witte hoogglans envelop is 9 x 14 cm en de grootste witte hoogglans envelop is 16 x 16 cm.

 

Enveloppen van kraftpapier

Soms is het handig om een iets stevigere envelop te hebben. In dat geval bieden kraftenveloppen uitkomst. Kraft enveloppen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. De kleinste kraft envelop is 9 x 14 cm en de grootste kraft envelop is 15,6 x 22 cm.

 

Metallic enveloppen

Uw post valt zeker op in een metallic envelop. U kunt kiezen uit verschillende formaten en kleuren. Voor elke feestelijke post is er wel een metallic envelop die past. De meeste metallic enveloppen hebben een gegomde rand om de envelop dicht te plakken. De kleinste metallic envelop is 11 x 15,6 cm en grootste metallic envelop is 22 x 31,2 cm (A4).

 

Rouwenveloppen

Voor elke gelegenheid een passende envelop! Dus ook voor het versturen van rouwkaarten. De meeste rouwenveloppen hebben een grijze rouwrand. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen een envelop zonder deze rand te gebruiken. De kleinste rouwenvelop is 12 x 18 cm en de grootste rouwenvelop is 15,6 x 22 cm.

 

Soft Skin enveloppen

Een envelop die zacht aanvoelt, hoe bijzonder is dat. De Soft Skin enveloppen zijn er in de meest uiteenlopende kleuren: denk aan violet, rood, roze tot oranje, mokka, limoen en lavendel. U kunt kiezen uit verschillende formaten. Soft Skin enveloppen hebben meestal een sluiting in de vorm van een puntklep en zijn gemaakt van papier dat rond de 135 gram weegt. De kleinste softskin envelop is 11 x 15,6 cm en de grootste soft skin envelop is 16 x 16 cm.

 

Striplocksluiting enveloppen

Verstuurt u meerdere enveloppen in één keer? Dan bieden enveloppen met striplocksluiting uitkomst. Deze enveloppen hebben een handige papierstrip over de gomrand. Voor het sluiten van de envelop, verwijdert u de papierstrip en plakt u de envelop direct dicht. De kleinste envelop met striplocksluiting is 12,6 x 18 cm en de grootste striplocksluiting envelop is 22 x 31,2 cm.

 

Transparante enveloppen

Laat uw kaart of brief opvallen in een transparante envelop. Ook transparante enveloppen zijn er in veel verschillende kleuren en maten. De kleinste transparante envelop is 6,2 x 9,8 cm en de grootste transparante envelop is 15,6 x 22 cm.

 

Vensterenveloppen

Een heel handige manier om brieven te versturen, is om deze in een vensterenvelop te doen. Hierdoor wordt een adressticker overbodig. Het adres dat op de brief geschreven of geprint is verschijnt door het venster van de envelop heen. De kleinste vensterenvelop is 11 x 22 cm en de grootste vensterenvelop is 23 x 32,5 cm.

 

Vierkante enveloppen

Soms is een vierkante envelop gewoon het handigste formaat. Ook vierkante enveloppen zijn er in allerlei kleuren. Uiteraard ook in wit verkrijgbaar. De kleinste vierkante envelop is 10,5 x 10,5 cm en de grootste vierkante envelop is 24 x 24 cm.

----

Heeft u vraag over de verschillende formaten enveloppen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Bent u niet zeker over het juiste formaat envelop? Vraag dan een gratis proefexemplaar aan.
 

  Luc     17-03-2023 08:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.